Distriktsklubmøde den 8. september 2022, Holsted

Aftenen indledtes med velkomst til 75 personer. Derefter en præsentation af den distriktledelsen, der tiltrådte efter sommerferien.
Efter middagen fortalte forfatter og journalist Helle Juhl om sin bog "Husbestyrerinde søges ". Bogen er udgivet i 2008.

Bogen tager udgangspunkt i 9 interview foretaget forinden. Virkeligheden dengang var en anden end i dag, da de fleste piger fra konfirmtionsalderen kom ud
som "ung pige i huset" eller på gårdene som "tjenestepige". Der var unge piger, der blev gravide i utide og der var ingen vej udenom - på lovlig vis. Svagerskabet 
blev gennemført. der var derfor også mange adoptioner af danske børn.

Mange kvinder døde i barselssengen, så der manglede en kvinde til at tage sig af børnene og de huslige gøremål. Her kom de unge kvinder ( husbestyrerinder)
til sin ret. De trådte ind som et familiært medlem af huset. Ofte boede de i et lille kammer bag køkkenet og de kunne evt. tage et barn med. Man annocerede i landbobladene "Et barn ingen hindring".

Iflg. folketælling var der i 1901 ca. 21.000 husbestyrerinder, i 1921 var det steget til 31.000 og i 1950 var der 25.000. Herefter kom flere kvinder på arbejdsmarkedet.

Historien var også sådan, at en pige ikke var noget i sig selv, hun var enten sin fars datter eller sin mands kone!

Helle Juhl kom med eksempler på tre husbestyrerinder.
Een havde både haft job som husbestyrerinde og telefonistinde ( telefon central dame)

En anden havde haft sine 2 børn med, husbond kom senere på plejehjem, men havde tilgodeset husbestyrerinden og hendes 2 børn hver 100.000,-, så hun  kunne efterføgende tage en uddannelse som social-og sundhedshjælper.

Det sidste eksempel omhandlede frk. Jensen, der havde en herskabelig status i ansættelsen. Hun opnåede at få 2 fortjenstmedaljer, kørekort og bil til rådighed og senere aftægtbolig.

Et spændende fordrag også med billeder.

Under kaffen og desserten underholdt Holsted Motetkor med efterårssange, gospel og aftensange.

DG Mette-Lise sluttede aftenen med bekendtgørelser fra distriktet.